УПУТСТВО О МЕРАМА ПРЕВЕНЦИЈЕ И СУЗБИЈАЊА ШИРЕЊА НОВОГ КОРОНА ВИРУСА (nCoV) - COVID-19

11. март 2020.

(препоруке Министарства здравља РС)

 

УВОД

Корона вируси (CoV) су фамилија проузроковача различитих обољења, од благог назеба, до тешког облика болести тј. тешког акутног респираторог синдрома (SARS-CoV) или респираторог синдрома средњег истока (MERS-CoV). 

Нови корона вирус (nCoV) - COVID-19 представља потпуно нови сој вируса који до сада није идентификован у хуманој популацији. Према гентској структури сличан је SARS-CoV.

Обољење може бити асимптоматског или лаког облика са респираторним симптомима (кашљем, недостатком даха, отежаним дисањем) и температуром. У тежим случајевима, инфекција може да изазове упалу плућа, тешки акутни респираторни синдром, бубрежну инсуфицијенију, па и смрт.

За сада је ограничен ниво знања о епидемиолошким и клиничким карактеристикама инфекције изазване (nCoV) - COVID-19. Просечана дужина инкуације забележена у епидемији у Кини је 7 дана (минимална 2, а максимална 14 дана).

На основу доступних доказа, вирус (nCoV) - COVID-19 преноси се међу људима блиским контактом и капљично, а могуће је и ваздушним путем. Људи који су у највећој опасности од инфекције су они који су у блиском контакту са пацијентима зараженим вирусом (nCoV) - COVID-19 или који се о њима брину.

Европски центар за превенцију и контролу болести (ECDC) процењује да је ризик за преношење инфекције на здравствене раднике мали уколико правилно користе личну заштитну опрему (ЛЗО).

Потребно је да се правилним мерама превенције сведе на минимум  ризик за експозицију узрочницима респираторних инфекција, укључујући и (nCoV) - COVID-19.

Све о мерама превеције и сузбијању ширења Корона вируса (nCoV) - COVID-19  можете наћи у приложеним документима у наставку.


СТОМАТОЛОШКА КОМОРА СРБИЈЕ

Алгоритам/Стандардна оперативна процедура број 1 (са изменама од 10.03.2020.)

Преузмите документ (79.87 KB)

Упутство о мерама превенције и сузбијања ширења новог корона вируса (nCoV) у здравственим установама

Преузмите документ (39.47 KB)

Мере заштите за особе код којих је постављена сумња на инфекцију новим корона вирусом 2019-nCoV код којих није индиковано лечење у болничким условима

Преузмите документ (32.99 KB)

Протокол за лабораторијску дијагностику код случајева сумње на инфекцију новим корона вирусом (COVID-19)

Преузмите документ (20 KB)

Привремени образац за пријављивање вероватних и потврђених случајева инфекције новим коранавирусом (nCoV-2019)

Преузмите документ (24.68 KB)

Упут за лабораторијско испитивање COVID-19

Преузмите документ (65.86 KB)

Здравствено упозорење за путнике који долазе из земаља у којима има случајева инфекције изазване новим корона вирусом (COVID-19)

Преузмите документ (28.77 KB)

Коморама здравствених радника Србије

Преузмите документ (469.49 KB)

Алгоритам/Стандардна оперативна процедура број 1 (са изменама од 24.2.2020.)

Преузмите документ (104.6 KB)